Gerçek veya Tüzel Kişilerin TPSE Üzerinden Emir Vermesi İçin Son Tarih Uzatıldı
Elektronik Ürün Senedi (“ELÜS”) Yönetmelik’in (“Yönetmelik”) amacı depolamak amacıyla teslim ve kabul edilen ürünler için lisanslı depo işletmelerince oluşturulan elektronik ürün senetlerinin izlenmesi, devredilmesi, değiştirilmesi, iptali ve güvenliğini sağlamaktır. Yönetmelik’in bir diğer amacı da bu işlemleri yapacak kuruluşların lisans alması ve denetimini düzenlemektir. ELÜS’ün sistem üzerinden, depolamak amacıyla teslim ve kabul edilen ürünler için lisanslı depo işletmesince oluşturulabileceği Yönetmelik’te düzenlenmiştir.
ELÜS, basılı ürün senedi hükmünde olup, bu ürün senediyle aynı hak ve yükümlülüklere sahiptir.
ELÜS işlemlerinde; alıcı karşısında satıcı, satıcı karşısında alıcı konumuna geçerek piyasa katılımcılarının hak ve yükümlülüklerini teminat altına alan, işlemlerin eşleştirilmesi, işlem gören ELÜSlerin teslimatı gibi işleri yürütmek üzere, yetkilendirilen ticaret borsası bünyesinde bir takas merkezi oluşturulur veya bu borsanın takas işlemlerinden doğan sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla takas hizmetleri konusunda faaliyet gösteren bir kuruluşla anlaşma yapılır.
ELÜS’e dönüştürülen tarımsal ürünler Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda (“TÜRİB”) işlem görmekte olup; işbu platform tarımsal ürünlerin alım ve satımını yapmak isteyen alıcı ve satıcıları bir araya getirmektedir. 26 Aralık 2024 tarihli ve 32764 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Yönetmelik’te TÜRİB’de yapılan işlemlerle ilgili emirlerin doğrudan alım satım yapan gerçek veya tüzel kişiler tarafından verilebilmesine dair süre 31 Aralık 2024’ten 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.