The Techno-Entrepreneurship badge framework is made applicable to SMEs, but what is the status for start-ups?
July 10, 2025
Kobi için Teknogirişim rozet düzenlemesi getirildi, peki ya start-uplar?
Teknogirişim rozet, küçük ve orta büyüklükte işletmelerin (“KOBİ”) teknoloji ve yenilik tabanlı ve ölçeklenebilir iş modeline sahip olduğunu gösteren bir belgedir. 3 Temmuz 2025 tarihinde yayımlanan “Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimlerin Belirlenmesi ve Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik” ile teknogirişim rozeti tanımlanmış ve girişimlere verilmesine dair usul ve esaslar belirlenmiştir.
Girişimler, başvurularını kurulacak başvuru portalı üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapacaklardır. Başvuru için girişimlerin Türkiye’de kurulmuş şahıs veya sermaye şirketi statüsünde olması, KOBİ vasfını taşıyor olması, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği uyarınca bağımsız işletme statüsünde olması, girişimin kuruluş tarihinden itibaren en fazla on beş yıl geçmiş olması, ve teknoloji ve yenilik tabanlı, ölçeklenebilir bir iş modeline sahip olması gerekmektedir.
Bir girişimin yenilikçi ve ölçeklenebilir iş modeline sahip olup olmadığı değerlendirmesi birkaç farklı şekilde yapılabilir.
Girişimin araştırma-geliştirme ve/veya ürün/süreç/hizmet yeniliği içeren teknoloji ve yenilik tabanlı projesine ilişkin, başvuru tarihi itibarıyla son üç yıl içerisinde;
a) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında Bakanlık tarafından teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlenen bölgelerin birinden kabul almış olması,
b) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen teknoloji geliştirme merkezlerinin birinden kabul almış olması, veya
c) TÜBİTAK 1512- Girişimcilik Destek Programı veya 1812- Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı kapsamında destek almış veya destek sürecinin devam ediyor olması, halinde girişime teknogirişim rozeti verilir.
Eğer girişim bu koşulları sağlamıyorsa, Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü (“Genel Müdürlük”) tarafından kurulacak komite bu konuda bir değerlendirme yapar veya Genel Müdürlük, başvurunun değerlendirilmesi için değerlendirici kuruluşa yetki verebilir. Genel Müdürlük, bu görüş ile diğer başvuru kriterlerini birlikte değerlendirerek yeni bir komite kararı almaksızın nihai kararını verir.
Kurulacak olan komite ve değerlendirici kuruluş komitesi; girişimin Ar-Ge kapasitesi, çıktıların yenilikçi ve özgün yönleri, ulusal ve küresel ölçekte teknolojik gelişime olan katkısı ve yarattığı ekonomik ve toplumsal etki, girişimin büyüme performansı ve ölçeklenme potansiyeli kriterlerine göre değerlendirme yapar.
Girişimler, olumsuz kararlara karşı bir kereye mahsus olmak üzere itiraz edebilir veya kararın alındığı tarihten itibaren en erken altı ay sonra yeniden başvuru yapabilir.
Teknogirişim rozetinin geçerlilik süresi, belgenin verildiği tarihten başlayarak üç yıldır. Rozetin yenilenmesi için girişimin portal üzerinden başvuru yapması gereklidir. Belirlenen sürede yenileme başvurusu yapmayan girişimin belgesi iptal edilir.
Genel Müdürlük, teknogirişim rozeti sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemeye yetkilidir.