Significant Amendments in the Legislation on the Protection of the Value of the Turkish Currency
March 26, 2025Minimum Capital Requirements For Insurance and Pension Branches Redetermined
March 26, 2025
Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatında Önemli Değişiklikler
15 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ı (“Değişiklik Kararı”) yayımlanmıştır.
Değişiklik Kararı, kıymetli maden depo hesaplarında fiziki teslimat olmaksızın yapılan alım satım işlemleri kambiyo işlemi sayılmasına dair düzenlemesi ari kalmak kaydı ile 15 Mart 2025 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. İşbu düzenleme ise 17 Mart 2025 itibari ile düzenlemeye girmiş olup; bankalar bu işlemde kambiyo muamelesi vergisi uygulaya başlamıştır.
Değişiklik Kararı ile;
- 25.000 Türk Lirası (TL) olan yurtdışına çıkarılabilecek TL limiti, 185.000 TL olarak güncellenmiştir. Bu limit üzerinde bir paranın yurtdışına çıkarılması isteniyor ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen esasların takip edilmesi gerekecektir.
- Dövize ve kıymetli madene dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil sermaye piyasası mevzuatına göre düzenlenmiş her türlü türev araçların alım satımı bankalar tarafından da yapılabilecektir.
- Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunulmaması şartıyla, Türkiye’de yerleşik kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar ile yaptıkları türev işlemlerin bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması zorunlu olmamakla birlikte, söz konusu işlemlere ilişkin bedel transferlerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunludur.
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar haricindeki kişilerce kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemlerine aracılık edilemeyecek ve bu işlemler ile ilgili olarak yurt dışına transfer yapılamayacaktır. Bu işlemlerin önlenmesi için Bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları bu işlemleri önlemek için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
- Standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali bankalarca da yapılabilecektir.
- Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler dışındaki kişilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılamaz.
- Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt içinden döviz veya kıymetli maden cinsinden kredi temin edebilir. Bu kredilerin teminatı olarak, kredi kullananların Türkiye’de yerleşik grup şirketleri ya da paylarına doğrudan sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortakları tarafından, Türkiye’de yerleşik banka ve finansal kurumlara hitaben döviz veya kıymetli maden cinsinden garanti ve kefalet verilebilir.