A New Era for Companies Providing Cybersecurity Services
March 20, 2025Türkiye’de Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yeni Düzenleme Getirildi – Bölüm 2
March 21, 2025
Siber Güvenlik Hizmeti sunan şirketler
12.03.2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne tarafından kabul edilen Siber Güvenlik Kanunu (“Kanun”), 19.03.2025 tarihli ve 32846 numaralı Resmî Gazete’de, yayımlanmış ve yayım tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.
Meclise ilk sunulan taslakta siber güvenlik ürünlerine ve bunların üretimi ile satışını yapan şirketlere dair düzenlemeler “Kamu desteğiyle kurulan, geliştirilen veya desteklenen şirketler” ibaresiyle düzenlenmişken, Kanun’da bu ibare kaldırılmıştır.
Siber uzayda varlık gösteren, faaliyet yürüten, hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşları (hepsi birlikte “Siber Güvenlik Şirketleri”) artık Kanun’un kapsamında olup; Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu uyarınca yürütülen faaliyetler bu kapsam dışındadır.
Siber Güvenlik Şirketleri;
- Siber güvenlik ürün, sistem, yazılım, donanım ve hizmetlerin yurt dışına satışına ilişkin Siber Güvenlik Başkanlığı (“Başkanlık”) tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun hareket etmek zorunda olup; izne tabi ürünlerin yurt dışına satışında Başkanlık onayı alınması gerekecektir.
- Bilgi ve belge verme yükümlülüğüne tabii olacaktır.
Siber güvenlik ürün, sistem, yazılım, donanım ve hizmetleri üreten şirketlerin birleşme, bölünme, pay devri veya satış işlemleri Başkanlık onayına tabii olacaktır. Başkanlık onayı alınmaksızın gerçekleştirilen işlemler hukuki bir geçerlilik kazanmayacaktır.
Kanun’un uygulanmasına ilişkin düzenlemeler, bir yıl içinde yürürlüğe girecek olup; mevcut düzenlemelerin Kanun’a aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam edecektir.
Kanun’un uygulanmasına ilişkin düzenlemelerin yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içerisinde sertifikasyon, yetkilendirme ve belgelendirme işlemlerini tamamlamayan Siber Güvenlik Şirketleri siber güvenlik alanında faaliyetlerini sürdüremeyecektir. Bu durumda, ticaret unvanlarında ve faaliyet konularında yer alan siber güvenliğe ilişkin ibareler ana sözleşmelerinden çıkartılacak veya ticaret sicilinden terkin edilmeleri amacıyla tasfiye süreçleri başlatılacaktır.
Kanunun içeriğine dair detaylı yazımıza Siber Güvenlik şirketleri için Siber Güvenlik Başkanlığı onay şartı adresinden ulaşabilirsiniz. için yeni dönem