Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
January 22, 2025Yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği
February 3, 2025Sigorta Acenteleri Yönetmeliğindeki Son Değişiklikler
22.01.2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikler ile aşağıdaki hususlarda değişiklik yapılmıştır:
Asgari sermaye ve özkaynak yeterlilikleri artırıldı.
Buna göre;
– Tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 3.250.000 TL
– Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin sermayelerinin merkez için en az 4.000.000 TL ve her bir şube için en az 325.000 TL,
– Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyenler için ise asgari sermaye 4.000.000 TL
olarak belirlenmiştir.
Asgari ödenmiş sermaye şartı, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla mevcut acenteler ile ilgili odalara başvuruda bulunmuş gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmayacaktır.
Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, yılsonları itibarıyla satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az %4’ü kadar özkaynağa sahip olmak zorundadır. Bu tutar, her durumda 4.000.000 TL’den az olamaz. Eksik kalan sermaye en geç ilgili yılın Haziran ayı sonuna kadar tamamlanır. Aksi Kurum tarafından belirlenmedikçe, bu tutar her yıl Ocak ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık yurt içi üretici fiyat endeksi artış oranında güncellenecek.
Asgari ödenmiş sermaye ile beyan edilecek malvarlıklarının en az %50’sinin nakit, mevduat ya da Devlet iç borçlanma senedi gibi nakde kolay dönüşebilir yatırım araçlarından oluşması gerekir.
Bu tutarları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu tutarları %100’e kadar artırmaya ve %50’ye kadar azaltmaya yetkilidir.
İlan ve reklamlara ilişkin değişiklikler
Acentelerin unvanlarına internet sayfaları ile diğer her türlü elektronik ortamlarında da yer verecekleri düzenlenmiştir.
Acenteler ve şubelerinin, sigorta şirketi olduğu veya sigorta acenteliği dışındaki faaliyetler ile acente harici kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerini gerçekleştirdiği izlenimini uyandıracak veya gerçeğe aykırı, yanıltıcı, aldatıcı ve haksız rekabete yol açan işletme adı, logo, amblem ve diğer ayırt edici kurumsal kimlik unsurlarını kullanamayacağına açıklık getirilmiştir.
Teknik personel eğitimleri
Teknik personel, mesleki yeterliliklerinin, bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı önceden duyurulacak eğitime beş yılda bir katılıcağı kararkaştırıldı. Beş yıllık sürenin hesabında SEGEM belgesinin alındığı tarih veya yenileme tarihi esas alınır.
Kurum’a yeni yetki
Kurum, sigorta sözleşmesinde yer alan kişilerin hak ve menfaatlerinin tehlikeye düşmesini önlemek amacıyla, durumun aciliyetine ve önemine istinaden acentenin aracılık faaliyetini derhal geçici olarak durdurabilir. Durdurma işlemini müteakip bu husus Levhaya kaydedilmek üzere Kurumca TOBB’a, ayrıca çalıştıkları şirketlerce de bu acenteler aracılığıyla poliçe düzenlenmesinin durdurulmasını teminen TSB’ye bildirilir.